Гурманските деликатеси

започнуваат со осигурување на безбедноста на производот

Исполнување на стандардите за хигиена и безбедност на месото е клучно за производство на квалитетни производи од месо што ги задоволуваат законските регулативи и очекувањата на потрошувачите. GenLight е партнер на индустријата за месо за обезбедување на производи кои немаат патогени бактерии, антибиотици, и други контаминенти кои водат до загрозување на здравјето на потрошувачите.

Микробиологија на месо
  • Salmonella spp.
  • Listeria monocytogenes
  • Yersinia enterocolitica
  • E. coli O157
  • Campylobacter
  • Pseudomonas spp.
  • Trichinella larvae
Резидуи и контаминенти
  • Антибиотици и сулфонамиди
  • Пестициди
  • Тешки метали
  • Микотоксини
  • Полициклични ароматични јагеводороди
Физичко-хемиски параметри
  • pH на месо
  • Протеини
  • Масти
  • Колаген
  • Фосфати
  • Влага
Специфични параметри
  • Воден активитет (aW)
  • Сол
  • Потекло на месото (DNA test)

Свежина → Измерена и Квантифицирана

 

 

Pseudomonas spp. се специфични аеробни организми кои го расипуваат месото и при ладно чување, со што предизвикуваат појава на непријатен мирис, вкус и лигава облога на површината на месото. GenLight нуди акредитиран метод за енумерација на Pseudomonas spp. во месото и има воспоставено алгоритам за предвидување на рок на траење на месото чувано од 0 до 20°C, врз основа на влијанието на различни температури на Pseudomonas spp. и можноста истите да се размножат.

Pseudomonas се психротропни бактерии, односно можат да растат на храната и при правилно, ладно чување на истата. Ниска почетна концентрација на Pseudomonas spp. е клучна за ограничување на растот на овие бактерии и избегнување на проблеми со квалитетот. Методите за тестирање што ги нудиме во GenLight ја осигуруваат свежината и безбедноста на вашето месо.